Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich byłaby nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie jedynie dlatego, że zdobyte w okresie warzywa można ukisić i dzięki temu jeść je przez pełen rok. To także pyszny, złoty w domowym rodzaju zapach także wiele dobroczynnych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Golczewo
Co takiego innego stanowi w kiszonkach?
Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Wtedy one zakładają cukry w rezultatach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który płaci za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmiany stymulują układ odpornościowy, a nie tylko. Coraz więcej słychać ogłoszeń o połączeniu jelit z środkiem, co daje, że dobre bakterie w jelitach posiadają te wpływ na bliskie zdrowie psychiczne! Nie o więc lekceważyć tej specjalnej mikroflory, a nawet powinien ją skorzystać pod opiekę, planując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co więcej, kiszonki mają dużo witaminy C niż warzywa w postaci surowej. Natomiast toż szybki przeciwutleniacz, który sprzyja przedłużeniu młodości a w ogóle zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – większość z nich istnieć chyba już znasz, ale czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ostatni słowiański rarytas i znajdziesz w współczesnym kontekście. Czyli do wykonania!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i usuwasz zewnętrzne liście i głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dodać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu chwilach możesz już ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To dobrze. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zanurzone w domowych sokach. Inaczej będzie korzystać dostęp do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go zaś więcej ubij kapustę. Sposób obecny będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do punktu, aż zejdzie gaz. Natomiast więc będzie oznaczało, że kapusta kiszona jest teraz gotowa. Na brzeg umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki umieść w słoikach, koniecznie ciasno, u siebie. Do każdego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody oraz łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na jeden słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i szybko go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zagłębione w pełni. Obejmuj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do mocnego i konkretnego miejsca, np. piwnicy. Po kilku dniach będziesz mieć ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w pełni.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego więc zaś ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie grupy, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie daj do słoika wraz z kilkoma łyżkami soku z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak żeby w sum zanurzyły się w zalewie. Słoik zawrzyj na klamrę. Kiś tak przez tydzień w czystym pomieszczeniu. Plus toż by istniałoby na końcu! Dobrego!
Sklep z Własnymi produktami
Artykuł został dokonany przez polskie sklepy oferujący Polskie artykuły z dostawą do apartamentu w Niemczech.